Hoe kan ik u helpen?

VOOR HET AFSCHEID

Afscheid nemen van het leven is ingrijpend voor een mens.

Op welke manier wilt u afscheid nemen van uw dierbaren?
Op welke manier willen uw naasten afscheid nemen van u?
De manier van afscheid nemen kan van invloed zijn op het verwerken van het verlies na de dood.

U kunt uw wensen over uw uitvaart met mij bespreken en laten vastleggen voor uw nabestaanden.

Ik kan u en uw nabestaanden bijstaan bij het afscheid nemen door het gebruik van symbolen, tekst en rituelen in de laatste levensfase.

contact

UITVAART

Afscheid nemen van die ene unieke persoon doen we graag op een persoonlijke manier.
Vaak zal dit in een kerk of crematorium gebeuren maar dit kan op allerlei locaties plaatsvinden. Locaties die veel voor een overledene betekenen zoals de natuur, een werkplaats, een café.

Als ritueel begeleider kan ik worden ingeschakeld om een afscheidsviering samen met u te plannen en daarbij vorm en inhoud te geven. Het samen bewust voorbereiden en uitvoeren van een afscheidsdienst kan veel voldoening geven en troostend werken. Ik wil u hier graag bij behulpzaam zijn.

In een eerste gesprek ga ik samen met nabestaanden op zoek naar het kenmerkende van de overledene: Wie was hij? Waar stond hij voor? Wie zal hij altijd voor ons blijven?
Op verschillende manieren kan deze persoon in beeld gebracht worden: door tekst, muziek, beelden, symbolen, rituelen, stilte.
Ik kan voor gaan tijdens de afscheidsbijeenkomst en kan u begeleiden als u zelf het woord wilt doen.
Zo kunnen we samen zorgen voor een onvergetelijk afscheid van die unieke persoon.

contact

NA HET AFSCHEID

Na de uitvaart komen er nog momenten voor de nabestaanden die belangrijk zijn in het proces van rouwen zoals het verstrooien van de as, het plaatsen van de urn of de grafsteen, een herdenkingsbijeenkomst.

Het is goed om deze momenten in onderlinge verbondenheid inhoud te geven en te beleven en zo het verlies een plaats te geven in het leven.

contact